Особливості перекладу юридичних термінів на прикладі роману Джона Грішема «Адвокат Негідників» - Турченяк, Богдана Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена актуальній проблемі вивчення особливостей перекладу юридичної термінології, використаної в романі Джона Грішема «Адвокат негідників», українською мовою. Юридичний переклад у роботі розглянутий як один із видів спеціального перекладу у двох планах: як галузь практичної мовної діяльності та як навчальна дисципліна. Юридичні тексти належать до офіційно-ділових текстів, які повністю орієнтовані на передачу змісту. До таких документів нерідко застосовується прийом дослівного перекладу, оскільки українській мові властива менша кількість усталених риторичних штампів, ніж у європейських мовах. З’ясовано, що в оригіналі роману «Адвокат негідників» використовується різноманітна лексика, пов'язана із судовим процесом, адвокатурою, порушенням закону та прав громадян, у тому числі й неповнолітніх. На основі цього всі відібрані в ході дослідження лексичні одиниці класифіковані за групами: «Спеціалізації людей, що займаються юридичною практикою», «Правопорушення», «Судові інституції», «Місця тимчасового або постійного ув’язнення», «Поняття, якими послуговуються в судовому процесі». Відзначено, що провідні труднощі при перекладі англомовних юридичних термінів, використаних у романі Джона Грішема «Адвокат негідників», українською мовою пов’язані з проблемами відтворення змісту юридичних реалій. У таких випадках загальні рекомендації до перекладу, що побудовані на еквівалентності термінів сфери права в різних мовах, можуть бути змінені та зведені до необхідності послугування описовим перекладом або транслітерацією із наведенням коротких відомостей про спеціальне поняття.
Keywords: переклад; художня література; термін; юридична термінологія; юридичний переклад