Вступ до фаху - Кульчицька, Анна Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета і завдання освітнього компонента полягають у формуванні уявлення про організацію освітньої діяльності у закладі вищої освіти та здобувача як суб’єкта навчання, в усвідомленні важливості психології і психологічної культури в сучасному суспільстві та уявленні про психологію як науку в цілому; ознайомленні здобувачів зі специфікою професійної діяльності психолога та усвідомленні ними мотивації вибору майбутньої професії; ознайомленні з видами та галузями діяльності професійного психолога; формуванні уявлення про написання наукових робіт, формуванні у здобувачів компетенцій, передбачених Стандартом вищої освіти. Вивчення освітнього компонента передбачає засвоєння нормативно-правового регулювання освітнього процесу, принципів організації та реалізації навчання на факультеті (в університеті), засвоєння поняття і правил академічної доброчесності та умов взаємодії всіх учасників освітнього процесу; визначення поняття «професія», «психолог», «психологія»; принципів класифікації професій психолога; галузей, напрямків сучасної психології, етичного кодексу психолога; специфіки предметної сфери діяльності психолога; сфер і видів діяльності професійного психолога; принципів роботи психологічної служби в різних галузях, основ написання наукових робіт, тощо
Keywords: психологія; професія психолога; мотивація; етика; академічна доброчесність; наукова робота; здобувач освіти; осітній процес