Кластеризація районів Волині в аспекті соціально-економічних умов функціонування особистих селянських господарств : методичні засади та оцінювання результатів - Шматковська, Тетяна Олександрівна; Shmatkovska, Tetiana О. (Класичний приватний ун-т, 2008)
В публікації розглянуто методичні підходи до оцінки соціально-економічних умов функціонування особистих селянських господарств в регіональному ракурсі, що дозволило розбити досліджувану сукупність районів Волинської області на кластери та надати їм якісну характеристику. Кластеризацію здійснено з використанням агломеративного методу та методу k-середніх. Розроблено деякі пропозиції та рекомендації щодо управління розвитком особистих господарств у перспективі. The methodical approaches to the estimation of the social-economic conditions of function of personal peasant economies in regional aspect using the cluster analysis are considered in the article. The estimation of results of cluster analysis allows to divide the total of the researched districts of Volin region into the clusters and to provide them with the qualitative characteristics. A clustering was made by using the cluster analysis agglomerative method and the k-average method. The paper deals with some directions and recommendations of managerial on development of personal economies in perspective.
Keywords: особисте селянське господарство; соціально-економічні умови функціонування; кластери; кластеризація; агломеративний метод кластеризації; метод k-середніх; стандартизація показників; дендрограма результатів кластеризації; метод Уорда; зважена Евклідова відстань; картограма результатів кластеризації