Мовні засоби втілення символу «Фауст» у «Трагічній історії доктора Фауста» Крістофера Марло - Альбота, Соломія Миколаївна; Albota, S. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті проаналізовано мовні засоби, якими представлений символ «Фауст» у драматичному творі Крістофера Марло «Трагічна історія доктора Фауста». Застосування методики лінгвосеміотичної інтерпретації дало змогу виокремити чотири інтерпретативні ознаки символу «Фауст»: освіченість Фауста; прагнення перебувати на рівні з Богом; захоплення магією; продаж душі дияволу заради влади над світом і збагачення. Увагу зосереджено на аналізі перших двох інтерпретативних ознак символу, які лежать в основі Фаустового гріха. Наголошено на вагомості символу «Фауст» у літературі як утілення гріховного людського прагнення будь-якою ціною зрівнятися з Богом. Способом аналізу мовних засобів утілення інтерпретативних ознак символу «Фауст» виявлено загальновживану стилістично нейтральну лексику, стилістично марковану лексику і тропи, які забезпечують утілення символу «Фауст». Серед стилістично маркованої лексики виділено наукову лексику, а серед тропів – метафору, епітет, порівняння, синекдоху, метонімію. Проаналізовано поєднання стилістично маркованої лексики і тропів (епітета, метафори), а також різних тропів (метафори і синекдохи, по-рівняння і метафори тощо). The article deals with the analysis of linguistic means by which «Faustus» symbol in the drama «The Tragical History of Doctor Faustus» of Christopher Marlowe is represented. The application of lingual and semiotic method of interpretation allowed to reveal four interpretative features of the «Faustus» symbol: 1) education of Faustus; 2) desire to be on a par with God; 3) admiration of magic; 4) sale of a soul to the devil in exchange for the power over the world and enrichment. An attention is focused on the analysis of the first two interpretative features of the symbol, which underlie the sin of Faustus. The emphasis is put on the importance of the «Faustus» symbol in literature as the embodiment of a sinful human desire to be at any price on a par with God. By the analysis of linguistic means of the embodiment of the «Faustus» symbol interpretative features the stylistically neutral vocabulary, stylistically marked vocabulary and tropes are revealed. They provide the embodiment of the «Faustus» symbol. The scientific vocabulary is highlighted among the stylistically marked vocabulary, and metaphor, epithet, simile, synecdoche, metonymy – among tropes. The different combinations between them are analyzed.
The linguistic means of the «Faustus» symbol embodiment in «The Tragical History of Doctor Faustus» of Christopher Marlowe
Keywords: інтерпретанта; interpretant; символ «Фауст»; the «Faustus» symbol; інтерпретативна ознака; interpretative feature