Наративний код інтимізації (на матеріалі англомовного художнього дискурсу) - Палійчук, Анна Леонардівна; Paliychuk, Anna L. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
У дисертації на основі інтегрованого когнітивно-дискурсивного та комунікативного підходів наративний код інтимізації визначено як систему різнорівневих мовних і мовленнєвих засобів, що скорочують наративну дистанцію між автором та читачем, сприяють виникненню ефекту безпосереднього, дружнього спілкування через текст. У роботі з’ясовано структуру адресантно-адресатних відносин автор – текст – читач та виявлено основні лінгвальні механізми та засоби наративного коду інтимізації. Отримані результати кількісного та якісного аналізу підтверджують гіпотезу дослідження, згідно з якою розбіжності в індивідуально-специфічних способах втілення комунікативної стратегії інтимізації визначають ідіостильові особливості текстів коротких оповідань К. Менсфілд, С. Моема та О. Генрі та можуть слугувати надійними критеріями лінгвістичної експертизи тексту на предмет авторства.

The dissertation presents an integrated cognitive-communicative approach to the analysis of the notion of intimization in the English literary discourse. Intimization narrative code is claimed as a system of linguistic means creating the effect of ingenuous, immediate and friendly communication via a fiction text that are used to shorten the narrative distance between the author and the reader. This research reveals the types of the addresser and the addressee of the literary discourse and their roles in the process of intimization. Means of intimization narrative code are defined and classified according to the types of focalization. The data obtained proves the research hypothesis that differences in the implementation of the intimization communicative strategy determine the peculiarities of the author’s individual style. These differences may serve as criteria for the linguistic authorship expertise.
The Intimization Narrative Code (on the material of the English literary discourse)
Keywords: інтимізація; художній дискурс; автор; читач; концепт; комунікативна стратегія; комунікативна тактика; ідіостиль; intimization; literary discourse; author; reader; concept; communicative strategy; communicative tactics; individual style