Спілкування у дошкільному віці та особливості його розвитку у дітей з інтелектуальними порушеннями - Сергеєва, Валентина; Sergeeva, Valentina (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Стаття присвячена актуальній проблемі сучасної спеціальної освіти – розвитку спілкування дітей, що мають порушення інтелектуального розвитку. Проаналізовано сутність і специфіку спілкування дітей дошкільного віку; охарактеризовано чотири форми спілкування дітей: ситуативно-особистісну, ситуативно-ділову, позаситуативно-пізнавальну, позаситуативно-особистісну; акцентовано на тому, що названі первинні форми спілкування є початком залучення дитини до життя дорослих, тобто первинними формами її соціалізації; з іншого боку, дефіцит спілкування в дитячому віці негативно впливає на весь подальший розвиток дитини, на формування її як особистості; особлива увага звертається на категорію дітей молодшого й дошкільного віку із інтелектуальними порушеннями; виділено загальні специфічні особливості таких дітей; подано загальну характеристику їхнього спілкування, зокрема вербального, та окреслено шляхи оптимізації його розвитку у даної категорії дітей; зазначено, що позаситуативні форми спілкування можуть бути сформовані у дітей з порушенням інтелекту в процесі цілеспрямованої корекційно-освітньої роботи, де основне місце мають посісти навчальні заняття, ігрова й побутова діяльність, читання й обговорення творів дитячої літератури, безпосереднє спілкуванні дітей з педагогами тощо; увагу зосереджено на сюжетно-рольовій грі, яка найкраще спонукає дітей до оволодіння різними формами мовного спілкування; підкреслено, що робота з розвитку позаситуативних форм спілкування у дітей з порушенням інтелекту повинна проводитися спільно вчителями-дефектологами та вихователями і починати її необхідно якомога раніше. The article is devoted to the actual problem of modern special education – the development of communication in children who have impaired intellectual development. We analyzed the essence and specifics of communication of preschool children; characterized four forms of children’s communication: situational-personal, situational-business, outside situational-cognitive, outside situational-personal. Named before the original forms of communication is the beginning of the child attraction to adult life, that is the primary forms of her socialization; on the other hand, communication deficits in early childhood have negative impact on all further development of the child, the formation of her as personality. Special attention is paid to the category of children of primary and preschool age with intellectual disorders; highlighted the general specific characteristics of these children; submitted the general characteristic of their communication, including verbal, and outlined the ways of optimization of its development in this category of children. Outside situational forms of communication can be formed in children with intellectual disorders in the process of the targeted correctional and educational work, where should take place basic training lessons, game and home activities, reading and discussing works of children's literature, direct contact with teachers, etc. Particular attention is paid to the plot-role-playing game that in the best way encourages children to master of different forms of verbal communication; stressed that work of the development of the outside situational forms of the communication in children with intellectual disorders should be conducted jointly by teachers-speech therapists and educators and it should begin as soon as possible.
Communication in early childhood and features of its development in children with intellectual disorders
Keywords: спілкування; форми спілкування; позаситуативне спілкування; діти дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями; communication; forms of the communication; outside situational communication; preschool age children with intellectual disorders