Юнгіанські архетипи в сучасному романі (на матеріалі української і російської літератур) - Кулакевич, Людмила Миколаївна; Kulakevich L. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
статті з’ясовано особливості оприявлення юнгіанських архетипів у художніх творах. Основну увагу зосереджено на романі Любка Дереша «Трохи пітьми», який має форму аудіоплівкового запису сеансу психологічної монодрами. У романі чітко оявнено два архетипні стани (Персона і Самість), а також основні юнгіанські архетипи (Велика Матір, Мудрий Старий, Вічна Дитина, Тінь, Аніма).The article analyses the peculiarities of use of Jungian archetypes in works of art. The main attention is focused on the novel of the Ukrainian writer Liubko Deresh «a Little bit of the darkness». The novel is written in the form of a session of the psychological моnоdrama. In the novel is clearly the Person and the Self, as well as such basic Jungian archetypes, as the Great Mother, a Wise old man, the Eternal Child, the Shadow, the Anima.
The Jung’s Archetypes in the Modern Novel
Keywords: архетипи Юнга; психологічна монодрама; Jungian archetypes; psychological моnоdrama