Вплив стану серцево-судинної системи чоловіків зрілого віку на їхню фізичну активність в осінній період - Пришва, Олесь; Pryshva, Oles (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Серцево-судинна система найбільш оперативно реагує на будь-які зміни в організмі людини та є інформативним показником фізіологічного стану всього організму. Фізична актив ність середньої й високої інтенсивності – важливий компонент здоровʼя та довголіття людини. Організація таких занять, особливо високої інтенсивності, у людей зрілого віку передбачає певний фізіологічний стан організму й самопочуття. Урахування фізіологічного стану за допомогою дослідження серцево-судинної системи дасть змогу оптимізувати фізичну активність залежно від сезонних факторів. Мета роботи – дослідити значення стану серцево-судинної системи для планування фізичної активності високої інтенсивності чоловіків зрілого віку в осінній сезон. Методи. У чоловіків 34–49 років, які ведуть здоровий спосіб життя, досліджували індекс маси тіла, частоту серцевих скорочень у спокої, артеріальний тиск, інтегральний стан серцево-судинної системи за методикою Баєвського. Дослідження проводили вранці та ввечері кожного дня. Результати порівнювали: напередодні, у день фізичної активності високої інтенсивності, із середньомісячними. Фізичну активність високої інтенсивності досліджували біорегістраторами Basis B1 та Basis Peak. Результати. Знайдено достовірні (p<0,05) відмінності в стані серцево-судинної системи чоловіків напередодні та в день їхньої фізичної активності високої інтенсивності. Визначено, що стан серцево-судинної системи за показниками діастолічного артеріального тиску й адаптаційного потенціалу Баєвського напередодні був достовірно нижчим, ніж у дні фізичної активності високої інтенсивності, та нижчим за середньо- місячні показники. Для подальшої організації й планування фізичної активності високої інтенсивності чоловіків запропоновано викорис- товувати найбільш вагомий (у від- сотках) показник – адаптаційний потенціал Баєвського. Збільшення його на 4,58 %, (у межах норми 1,8 а. о.) щодо попереднього дня показало необхідність для чоловіків займатися фізичною активністю високої інтенсивності в цей день у формувальному експерименті. Ре- зультатом стало достовірне (p<0,05) збільшення кількості занять на 13,6 % та тривалості занять на 36,3 % фізичною активністю високої інтенсивності, покращення стану серцево-судинної системи на 7,36 %. Висновки. Урахування змін серцево-судинної системи чоловіків відіграє важливу роль у плануванні їхньої фізичної активності високої інтенсивності. Інформативними в осінній сезон можуть бути зниження показників серцевосу динної системи напередодні та їх зростання на початку дня на 4,58 %. Такі зміни фізіологічного стану стимулюють чоловіків, котрі ведуть здоровий спосіб життя, до заняття фізичною активністю високої інтенсивності в цей день. The cardiovascular system reacts more quickly to any changes in the human body and is an informative indicator of the physiological condition of the entire organism. Physical activity of moderate to high intensity is an important component of human health and longevity. The organization of such activities, particularly vigorous of mature age people implies a certain body and health physiological condi- tion. Control of physiological condition by a study of the cardiovascular system will opti- mize the physical activity depending on seasonal factors. Objective. To investigate the state of the cardiovascular system for planning of the high intensity physical activity of a mature men in autumn. Methods. Men aged 34–49 who lead a healthy lifestyle investigate body mass index, heart rate at rest, blood pressure, the integral condition of the cardiovascular system by Baevsky procedure. The studies were conducted every day in the morning and in the evening. The results compared: the day before, the day of vigorous physical activity, and with the monthly averages. Vigorous physical activity was investigated by tracker Basis B1 and Basis Peak. Results. Found reliable (p<0,05) differences in the cardiovascular system of men the day before and on the day of vigorous physical activity. Determined that level of the cardiovascular system was significantly better than in the days of vigorous physical activity, and better than in monthly average For more organization and planning of vigorous physical activity the men were asked to use the most significant percentage rate – Baevsky adaptive capacity In the forming experiment increasing Baevsky adaptive capacity to 4,58 % relatively to the previous day has become a necessity for men to engage in vigorous physical activity on that day. The result was a significant (p<0,05) increase the number of activity on 13,6 % and duration of this activity on 36,3 %, also the improvement of the cardio- vascular system at 7,36 %. Conclusions. Monitoring changes in the cardiovascular system of men plays an important role in planning their vigorous physical activity. Informative was preliminary decline per day and subsequent of growth in the early afternoon at 4,58 % in the fall season. These changes stimulate the physiological condition of men leading a healthy lifestyle, to engage in vigorous physical activity.
The Impact of the Cardiovascular System of a Mature-aged Men on Their Physical Activity During the Autumn Period
Keywords: фізична активність; серцево-судинна система; фізіологічний стан чоловіків; Basis В1; Peak; Physical activity; cardiovascular system; the physiological condition of the men; Basis B1; Peak