Судинні рослини проектованого ландшафтного заказника місцевого значення «Фітеума» (Іваничівський район, Волинська область) - Кузьмішина, І. І.; Коцун, Л. О.; Войтюк, В. П.; Лісовська, Т. П.; Коцун, Б. Б.; Кузярін, О. Т.; Kuzmishyna, I. I.; Kotsun, L. O.; Vojtyuk, V. P.; Lisovska, T. P.; Kotsun, B. B.; Kuzyarin, O. T. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Ботанічні дослідження на антропогенізованих територіях задля виявлення нових унікальних фітосистем та їх включення в мережу природно-заповідних об’єктів – актуальна проблема сьогодення. Збереження єдиного на території Волинської області місцезростання монтанного виду Phyteuma orbiculare L. стало підґрунтям для охорони торфовища в східних околицях с. Трубки Іваничівського району. За результатами польових досліджень, проведених упродовж 2008–2012 рр., на території проектованого ландшафтного заказника місцевого значення «Фітеума» виявлено 147 видів судинних рослин, серед яких два рідкісних рослинних угруповання; п’ять видів рослин перебувають під охороною Червоної книги України; три – регіонально рідкісні. Науково обґрунтовано потребу надання природоохоронного статусу означеній території. The botanical studies to identify new and unique phytosystems and their inclusion in the network of protected natural objects are an actual problem of our time. The saving of the Volyn region’s unique habitats of montana species Ph. orbiculare was the basis for the protection of the turfary in the eastern area of the village Trubky from Ivanychi district. According to the results of field studies, carried during 2008–2012 years at the designed landscape reserve of local significance «Fiteuma» 147 species of vascular plants are founded. Thera are 2 rare plant communities; 5 species of plants which are protected by the Red Book of Ukraine; 3 species which are rare at this region. The need for the conservation status of the designated area is scientifically substantiated.
The Vascular Plants of the Designed Landscape Reserve of Local Significance «Fiteuma» (Ivanychi District, Volyn Region)
Роботу виконано на кафедрі ботаніки і садово- паркового господарства СНУ ім. Лесі Українки
Keywords: флора; рідкісні види рослин; рідкісні фітоценози; охорона; locations; rare species of plant; rare phytocoenoses; protection