Розвиток публічної історії в незалежній Україні. - Мазурок, Валентин Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми «Розвиток публічної історії в незалежній Україні» зумовлена необхідністю осмислення та популяризації історії в умовах національної самоідентифікації та формування громадянської свідомості. Публічна історія стає важливим інструментом для осмислення національної пам’яті, збереження історичної спадщини та формування колективної ідентичності українців у контексті сучасних політичних та соціальних процесів. Вивчення цього феномену дозволяє зрозуміти, як історія інтерпретується в публічному дискурсі, як її використовують в медіа, в освітньому процесі, в культурних інституціях та громадянських ініціативах. Кваліфікаційна робота зосереджена на аналізі основних етапів розвитку публічної історії в Україні після здобуття незалежності, дослідженні її ключових компонентів, зокрема музеїв, проєктів, видавничих ініціатив та ролі медіа у формуванні публічної історії. Особлива увага приділена проблемам інтеграції історичних досліджень у освітній процес ЗВО, взаємодії істориків з медіа та суспільством, а також критичному осмисленню минулого в умовах постколоніального виміру. Перспективи подальшого дослідження включають вивчення ефективності публічної історії як інструменту національної освіти та формування активної громадянської позиції, а також аналіз її впливу на політичні та соціальні процеси в Україні.
Keywords: публічна історія; історична політика; етика публічної історії; публічна історія у ЗВО