Відтворення лісу в Колківському лісництві філії «Колківське лісове господарство» - Денисюк, Дарина Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Тема збереження та відтворення лісових насаджень обговорювалася вже не одноразово та в сучасних реаліях нашої планети, зокрема, і для України це питання набуває все більшої актуальності. Ми є свідками щорічних поступових змін клімату, які мають вагомий вплив на ріст та розвиток лісових масивів. Варто зазначити, що лісова галузь за останні кілька років понесла великі збитки внаслідок ракетних обстрілів з боку країни-агресора. З урахуванням вищенаведеного особливої важливості на сьогодні набуває вивчення місцевого досвіду створення лісових культур, який враховує всі регіональні нюанси та особливості. У першому розділі зроблено аналіз теоретичних аспектів сучасних технологій створення лісових культур в Україні. В другому розділі описана загальна характеристика території та лісорослинних умов філії «Колківське лісове господарство», а також основні положення методики досліджень. Третій розділ висвітлює досвід створення лісових культур у філії «Колківське лісове господарство» на прикладі лісокультурного фонду Колківськог лісництва за 5-річний період. У четвертому розділі наведений порівняльний розрахунок собівартості створення лісових культур та сприяння природному поновленню лісу. П’ятий розділ містить дані про ведення охорони праці на підприємстві філії «Колківське лісове господарство». Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (35 джерел) і додатками. Випускна кваліфікаційна робота магістра виконана на 45 сторінках друкованого тексту, містить 2 таблиці та проілюстрована 7 діаграмами.
Keywords: береза повисла; лісові культури; лісокультурний фонд; сосна звичайна; схема розташування садивних місць