Земельно-ресурсний потенціал Волинської області. Еколого-географічні аспекти - Калько, Андрій Дмитрович; Мельнійчук, Михайло Михайлович; Ахмедов, Богдан Михайлович; Яцков, Микола Васильович; Мельнійчук, Максим Михайлович (ВСП " Рівненський технічний фаховий коледж НУВГП", 2022)
У монографії висвітлені теоретико-методичні та практичні аспекти еколого-географічної оцінки земельно-ресурсного потенціалу Волинської області в умовах адміністративно-територіальної реформи, проаналізовано сутність поняття, сучасні підходи та окреслені перспективи його оптимізації.Розраховані коефіцієнти сільськогосподарської освоєності і розораності території та угідь, складені відповідні картосхеми динаміки їх перебігу, досліджені масштаби антропогенного впливу на земельно-ресурсний потенціал і спричинені зміни у структурі земельного фонду за адміністративними одиницями. Застосування науково-практичних результатів дослідження сприятиме раціональному використанню земельних ресурсів та дозволить державним і місцевим органам влади формувати регіональні програми із землекористування на основі сталого соціально-економічного розвитку. Теоретичні і методичні положення монографії можуть, також, бути використаними для аналогічних досліджень в інших регіонах України. Книга рекомендована співробітникам науково-дослідних і проектних організацій, викладачам, аспірантам і студентам географічних, екологічних, землевпорядних та економічних спеціальностей різних ступенів освіти, широкому колу читачів.
Keywords: земельні ресурси; земельно-ресурсний потенціал; земельний фонд; екологічна збалансованість; розораність території; трансформація; структура сільськогосподарських угідь; сільськогосподарська освоєність території; Волинська область; land resources; land resource potential; land fund; ecological balance; plowed territory; transformation; structure of agricultural lands; agricultural development of the territory; Volyn region; 911:627.533.2(477.82)