Постійна лісонасінна база державного підприємства «Цуманське лісове господарство» Волинської області - Гетьманчук, Анатолій Іванович; Кичилюк, Олександр Володимирович; Войтюк, Василь Петрович; Hetmanchuk, Anatolii I.; Kychyliuk, Oleksandr V.; Voitiuk, Vasyl P. (Національний університет біоресурсів і природокористування України, 2015)
У статті наведено результати аналізу реєстру об’єктів постійної лісонасінної бази державного підприємства «Цуманське лісове господарство», на основі якого виявлено факти зарахування одних і тих самих ділянок до різних селекційних об’єктів. Це свідчить про необхідність упорядкування реєстру об’єктів постійної лісонасінної бази підприємства. Порівняння цільового призначення та особливостей ведення господарства на постійних лісонасінних ділянках та лісових генетичних резерватах дозволило стверджувати про помилковість віднесення однієї і тієї ж ділянки до обох селекційних об’єктів одночасно. На основі результатів обстеження 7 лісових генетичних резерватів сосни звичайної робиться висновок про їх відповідність цільовому призначенню і статусу та про необхідність термінових лісовідновних заходів. Результати обстеження 12 постійних лісонасінних ділянок та лісових генетичних резерватів дуба звичайного свідчать про доцільність повторної атестації об’єктів насіннєвого господарства дуба з метою уточнення їх цільового призначення і статусу. Ділянки, які доцільно лишати у статусі генетичних резерватів, потребують термінових лісовідновних заходів.

The article provides the results of analysis of the registry of permanent forest seed base of the state enterprise "Tsumanskoe forestry", based on which there are proven facts of enlistment of the same areas to different selection sites. This demonstrates the need for re-ordering the areas' registry of permanent forest seed base company. The comparison of intended use and characteristics of forestry management in the permanent forest seed areas and forest genetic reserves allowed to claim about the erroneous enlisting of the same areas for both selection sites simultaneously. Based on the survey of 7 genetic forest reserves of ordinary pine (Scots) one could conclude about their accordance with intended use and status, as well as the urgent need for reforestation activities. Results of the examination of 12 permanent forest seed areas and forest genetic reserves of English oak (quercus robur) testify to the feasibility of re-certification of oak seed farms sites in order to clarify their intended use and status. Areas that deserve the status of genetic reserves require urgent reforestation activities.
Permanent forest seed base of state enterprise "Tsumanskoe forestry", Volyn region
Keywords: генетичний резерват; genetic reserve; дуб звичайний; Quercus robur; постійна лісонасінна база; permanent forest seed base; сосна звичайна; Scots pine