Інтернет-меми як одиниці інформації у кіберпросторі - Жулінська, Майя; Смоляр, Наталія; Zhulinska, Maya; Smolyar, Natalya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Досліджується проблема мемів як одиниць інформації в інтернет-середовищі, які виникли внаслідок розповсюдження у кіберпросторі, а також їх впливу на суспільство. Проаналізовано закономірності виникнення інтернет-мемів, причини їх популярності та особливості функціонування в Інтернеті. Звернуто увагу на історію виникнення понять «мем», «інтернет-мем» і «меметика», подано їх визначення. Викладено основні підходи щодо тлумачення терміна «мем». Охарактеризовано особливості появи «інтернет-мема» як соціального явища у зв’язку із популяризацією комп’ютерних мереж. Інтернет-меми розглядаються як різновиди прецедентних феноменів, одиниці інформації, що передаються за допомогою інтернет-комунікації. Подано приклади найпопулярніших інтернет-мемів, які виникли у кіберпросторі протягом останніх років, та їх першоджерела. Встановлено типи інтернет-мемів та найпоширеніші сфери їх функціонування, виокремлено їх головні компоненти та природні особливості. Проаналізовано основні причини привабливості та довготривалості інтернет-мемів, а також їх функції в інтернет-середовищі.The article deals with the problem of memes as units of information in Internet-environment which appeared as a result of distribution in a cyberspace. Regularities of the origin of Internet-memes, reasons of their popularity and peculiarities of functioning in the Internet are analysed in the article. Attention has been devoted to the history of origin of concepts “meme”, “Internet-meme” and “memetics”, their determination is given. Basic approaches in relation to interpretation of the term “meme” are expounded. The features of the appearance of “internet-meme” as the special social phenomenon with the popularization of computer networks are described. Internet-memes are considered as special kinds of precedent phenomena, units of information transmitted via Internet communication. Examples of the most popular Internet -memes which appeared in a cyberspace during the last years and their original sources are presented. Types of the Internet-memes and the most widespread spheres of their functioning are set, their main components and natural features are underlined. In the article principal reasons of the attractiveness and duration of the Internet-memes, and also their functions, in Internet environment are analysed.
Internet-Memes as Information Units in a Cyberspace
Keywords: мем; інтернет-мем; комунікативна функція; культурна інформація; інтернет-спілкування; розповсюдження інформації; меметика; meme; Internet-meme; communicative function; cultural information; Internet-communication; distribution of information; memetics