Пренатальний морфогенез нюхового епітелію та нюхових цибулин ссавців - Миронець, Марина Юріївна; Степанюк, Ярослав Васильович; Соловей, Людмила Миколаївна (My University, 2024)
Проаналізовано та систематизовано дані морфогенезу структур нюхового аналізатора різних видів ссавців. В огляді літератури описано послідовні стадії морфогенезу нюхової системи. Наведено динаміку розвитку від нюхової плакоди доутворення носової порожнини у представників різних видів ссавців. Розглядаються ключові етапи диференціації трьох популяцій клітин нюхового епітелію, аксогенезу та становлення взаємозв'язку з нюховими цибулинами в пренатальному періоді. Значна увага приділяється диференціації нюхових нейросенсорни хклітини та генерації нюхових рецепторів. Частина огляду літератури присвячена розвитку структурної організації гломерулярногота мітрального шару нюхових цибулин.
Keywords: морфогенез; нюховий аналізатор; нюховий епітелій; нюхові цибулини; 599:591.486