Особливості копінг-поведінки осіб із домінуванням симптоматики вторгнення як наслідку травматичного стресу - Малімон, Людмила Яківна; Балабус, Вікторія Андріївна; Малімон, Володимир Юрійович (Громадська наукова організація «Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління», 2024)
Статтю присвячено вивченню особливостей копінг-поведінки осіб, в яких домінує симптоматика вторгнення внаслідок отриманого травматичного стресу. Проаналізовано поняття копінг-поведінки та травматичного стресу, подано результати факторного аналізу прояву психопатологічної симптоматики та особливостей долаючої поведінки респондентів з високим рівнем вторгнення як наслідку пережитих травматичних подій. Результати оцінки впливу травматичної події та проявів симптоматики набутого травматичного досвіду респондентів вибірки засвідчили переважання у третини досліджуваних високого рівня вторгнення, уникнення та збудження, що свідчить про найбільш показові або й дуже виражені симптоми ймовірного ПТСР. Ця категорія досліджуваних характеризується проявами психопатологічної симптоматики, за якими переважають і виражені вище норми симптоми обсесивно-компульсивного розладу, депресії, тривожності, ворожості, нав’язливих страхів (фобій), параноїдності, дещо меншою мірою – соматизація, інтерперсональна чутливість та психотизм. Виявлено особливості долаючої поведінки респондентів, зокрема, когнітивний копінг характеризується домінуванням стратегій самоконтролю і проблемного аналізу ситуації; в емоційному копінгу домінуючими є стратегії емоційної розрядки; поведінковий копінг характеризується переважанням стратегій відступу, відволікання, компенсації та співпраці. Найменше вираженими є стратегії покори, ігнорування, придушення емоцій, протесту, самозвинувачення, агресивності та пасивної кооперації; зовсім не вираженими є стратегії релігійності та покірності. У стресових ситуаціях домінуючим є копінг, орієнтований на вирішення завдань і меншою мірою проявляється копінг, орієнтований на емоції та копінг-стратегія уникнення. За допомогою факторного аналізу виявлено факторну структуру психологічних особливостей копінг-поведінки респондентів з різною симптоматикою травматичного досвіду. Виявлено, що копінг поведінка осіб з домінуванням вторгнення характеризується переважно поведінково-емоційною і когнітивною дезадаптацією, нав’язливими станами, соціально-емоційним уникненням, конструктивною активністю і, одночасно, відстороненістю від пошуку рішень.
Keywords: стрес; травматична подія; травматичний досвід; копінг-поведінка; психопатологічна симптоматика; вторгнення; особистість; 159.972:159.964.2