Висвітлення процесу рекрутування євреїв до російської армії ХІХ ст. в документах особового походження - Трофімук, Тетяна Михайлівна; Trofimuk, Tetiana M. (Національний військово-історичний музей України, 2013)
У науковій розвідці проаналізовано документи особового походження як одне із джерел до вивчення рекрутської повинності єврейського населення Російської імперії у ХІХ ст. Для формування сучасної національної політики України важливе значення має історичне переосмислення міжетнічних та етноконфесійних взаємостосунків народів, що у різні хронологічні періоди мешкали на українських землях. Рекрутування євреїв до імперських збройних сил Росії залишається малодослідженою проблемою у сучасній історіографії. ЇЇ вивчення на основі різноманітних джерел дозволить розкрити не лише місце юдеїв у військовій системі Росії ХІХ ст., а й проаналізувати участь єврейства у загальноімперському та провінційному житті досліджуваного періоду.
Keywords: військова повинність; рекрутський набір; єврейська громада; military duty; recruit set; the Jewish community