Складові конкурентоздатності майбутнього педагога дошкільної освіти - Мельник, Ірина Миколаївна; Волох, Людмила Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Стаття висвітлює сутнісну характеристику інтегрованої особистісної якості педагога дошкільної освіти – конкурентоздатності. Актуальність обраного аспекту дослідження зумовлена інтенсивним розширенням міжнародних зв’язків, входженням України в європейський простір. Змінами освітньої парадигми і напрямку набуття фахівцями з вищою освітою системи значущих компетенцій. У статті визначено конкретну мету дослідження, яка полягає в узагальненні наявних наукових підходів щодо сутності конкурентоздатності майбутнього працівника дошкільної освіти, з акцентом на уточненні складових досліджуваного феномену. Методологічним підгрунтям обраного аспекту вивчення є акмеологічний, аксіологічний, компетентнісний підходи, що передбачають вивчення заявленого аспекту з позицій професійної зрілості, ціннісного ставлення до своєї діяльності та її результатів, комплексне засвоєння різних знань і способів практичної діяльності шляхом підвищення своєї кваліфікації, набуття системи компетенцій.
Keywords: компетентнісний підхід; професійна компетентність; професіоналізм; педагогічна майстерність; конкурентоздатність; 37.01.09