«Справа» волинської філії «Польської організації військової» (на матеріалах галузевого Державного архіву Служби безпеки України) - Онишко, Леся; Onyshko, Lesya; Сирота, Олена; Syrota, Olena (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті на конкретному архівному матеріалі досліджено механізми фабрикування радянськими спец-службами так званої волинської філії «Польської організації військової» протягом 1935–1936 років. Установ-лено, що членами цієї «контрреволюційної організації» були названі особи, які реалізовували національну політику влади на місцях. Наголошено, що арешти «волинських пеовяків» здійснювалися паралельно з аналогічними викриттями в інших областях. З’ясовано методи ведення слідства та схарактеризовано прийняття репресивних рішень. Наголошено, що звинувачені були середнього віку, поляками за національністю й служ-бовцями за соціальним статусом. Доведено, що звинувачення були неконкретними й ґрунтувалися головним чином на показаннях морально зломлених в’язнів. Розкрито трагічні долі репресованих. Описано особливості процесу реабілітації постраждалих від свавілля каральних органів громадян. The article explores the mechanisms of forming the so-called Volyn section of the «Polish Military Organization» in 1935−1936 by Soviet Secret Services. As the study reveals, the abovementioned «counter-revolutionary organization» members appeared to be the following persons who were implementing the policy of the state in local areas. It is necessary to emphasize that the «Volyn peoviaks» arrests often coincided with similar cases in other fields. The investigation methods as well as the repressive verdicts are analyzed. The arrested usually appeared to be of middle age, of Polish descent and officials according to their social standing. As such, the uncertain accusations were based mainly on the testimonies of morally exhausted convicts. The further destiny of the arrested had a tragic ending. The article also reveals the details of the rehabilitation processes of the arrested ones.
«Matter» of the Volhynia Branch of «Polish Organization Military» (on Materials of the of a Particular Branch Record Office of Security of Ukraine Service)
Keywords: репресії; тоталітарний режим; Волинь; Мархлевський район; суд; вирок; спеціальні служби; «Польська організація військова»; repressions; totalitarian regime; Volyn; Markhlevsky region; court; verdict; special services; «Polish Military Organization»