Мовна концептуалізація образу Христа у творчості Лесі Українки (на матеріалі драматичної поеми «В катакомбах») - Вільчинська, Тетяна; Vilchynska, Tetyana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Стаття присвячена аналізу концептуалізованого образу Христа в українській поетичній драматичній спадщині Лесі Українки. Матеріалом дослідження послужила драма «В катакомбах», присвячена біблійній та тісно пов’язаній із нею ранньохристиянській тематиці. У ході аналізу було розглянуто особливості номінації одного з центральних сакральних концептів, що вживається на позначення Сина Божого – Ісуса Христа, в мовотворчості письменниці, з’ясовано його семантику. Встановлено, що частіше в Лесиній творчості об’єктивуються уявлення про триєдиного християнського Бога, рідше – про язичницьких богів-ідолів та грецьких богів, що значною мірою визначає специфіку лінгвалізації дослідженого образу. Аналіз засвідчив, що концепт «Христос» в тезаурусі Лесі Українки є полісемантичною, амбівалентною мовно-ментальною одиницею, що позиціонує себе і як етнокультурний, і як індивідуально-авторський концепт. This article analyzes the conceptualized image of Christ in Ukrainian poetic drama works of Lesya Ukrainka. The material of the study was the drama «In the Catacombs». The semantics of concept «Christ» and the peculiarities of its verbalization were elucidated. It was defined that the idea of the triune Christian God was objectified in Lesya’s works. At the same time conceptualizing features of God’s images in dramatic poetic heritage of the writer demonstrate explication of pagan beliefs in their gods and idols about Greek gods. Тhe study showed that analyzed conceptual unit in Lesya Ukrainka’s thesaurus reveals itself as a cultural concept as well as individual author's concept.
Language Conceptualization of Christ’s Image in the Works of Lesya Ukrainka (Based on the Dramatic Poem «V katakombah» («In the Catacombs»)
Keywords: образ Христа; концепт; семантика концепту; ім’я (назва) концепту; концептуальний смисл; драматична поема; image of Christ; concept; semantics of the concept; name of the concept; conceptual sense; dramatic poem