Філософія науки - Опейда, Людмила Миколаївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Програма навчальної дисципліни «Філософія науки» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра спеціальності «Філософія». Метою викладання навчальної дисципліни «Філософія науки» є розгляд філософських концепцій свободи. Предметом вивчення навчальної дисципліни є погляди основних філософських напрямів і шкіл античності, середніх віків і Відродження, а також Нового і Новітнього часу на проблему свободи волі. Міждисциплінарні зв’язки: проблема свободи у філософії має тісний зв’язок із соціальними та історичними науками, логікою; здійснюється пошук відповідей на питання про взаємозв’язок свободи з необхідністю, про свободу волі та вільний вибір особистості. Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів: Змістовий модуль 1. Філософські концепції свободи в епоху Премодерну. Змістовий модуль 2. Проблема свободи у проекті Модерну. Змістовий модуль 3. Проблема свободи в ситуації Постмодерну.
Keywords: наука; критеріїї науковості; істина; епістемологія; переднаука; класична наука; некласична наука; постнекласична наука