Еколого-економічні особливості розвитку органічного сільського господарства в Україні - Сосницька, Ярослава Сергіївна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Шевчук, Тетяна Вячеславівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Значний рівень деградації земельних угідь потребує ґрунтовного аналізу просторової диференціації господарської діяльності, зменшення антропогенних навантажень, переходу до нових технологій у землекористуванні. Перспективним напрямком у сільському господарстві, який сприяє відновленню продуктивності і екологічної стійкості земель, забезпечує підвищення родючості ґрунтів, отримання стабільної врожайності сільськогосподарських культур та збереження задовільного стану довкілля, є органічне землекористування. У статті проаналізовано стан ґрунтів, задіяних у сільськогосподарському виробництві України, ступінь їх розораності, причини зниження родючості, рівень розвитку альтернативного традиційному органічного напрямку землекористування, та тенденції його розвитку в Україні, перспективи зростання обсягів експорту органічної продукції та необхідність формування внутрішнього ринку. Обґрунтована доцільність впровадження для досягнення позитивного господарського ефекту і збереження довкілля органічного напрямку ведення сільського господарства.
Keywords: органічне сільське господарство; органічне виробництво; органічна продукція; органічний ринок; землекористування; родючість ґрунтів; 911.3:33(477):631.47:[502:338]