Масові заворушення в містечках Троянівка та Лишнівка в 1842–1845 рр. як вид соціального протесту - Денисюк, Василь Іванович; Denysiuk, Vasyl I. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2010)
Стаття присвячена визначенню причин, передумов і наслідків виступу селян у містечках Троянівка та Лишнівка в 1842–1845 рр. Особлива увага звертається на визначення факторів згуртованості сільської громади, ролі особистісного чинника в ході виступу, форм і методів боротьби місцевої влади із непокорою.

The article is devoted determination of reasons, pre-conditions and consequences of appearance of peasants, in the townships of Troyanivka and Lishnivka in 1842–1845 The special attention applies on determination of factors of solidarity of rural community, role of personality factor, during appearance, forms and methods of fight of local authority's struggling against the rebel.
Mass Disturbances in the Townships of Troyanivka and Lishnivka in 1842–1845 as a Type of Social Protest
Keywords: соціальний протест; містечка; ХІХ ст.; поміщик; міщани; social protest; mass disorder; rural community; investigation; solidarity; peasants; squire; Russian power