Соціальна адаптація дітей вимушених переселенців у закладі загальної середньої освіти - Ліщук, Богдан Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета дослідження: сформувати пропозиції щодо вдосконалення роботи із соціальної адаптації дітей вимушених переселенців у закладі загальної середньої освіти. Об’єкт дослідження: соціальна адаптація дітей. Предмет дослідження: особливості, форми, методи і заходи соціальної адаптації дітей вимушених переселенців у закладі загальної середньої освіти. У роботі визначено сутність і чинники соціальної адаптації дитини, охарактеризовано середовище закладу загальної середньої освіти як детермінанту соціальної адаптації дитини, окреслено особливості соціальної адаптації дітей вимушених переселенців до нового освітнього середовища. Здійснено дослідження актуального стану соціальної адаптації дітей вимушених переселенців у закладі загальної середньої освіти. Виявлено, що у роботі з дітьми вимушених переселенців підліткового віку ефективними є тренінгові заняття, які сприяють формуванню згуртованості учасників, розвитку впевненості у власних силах, підвищенню рівня соціальної адаптованості. Проведено тренінг із соціальної адаптації, спрямований на емоційне розвантаження, формування стійкості, навчання дітей навичкам долання тривоги і паніки. Розроблено рекомендації соціальним педагогам як пропозиції щодо вдосконалення роботи із соціальної адаптації дітей вимушених переселенців.
Keywords: соціальна робота; вимушений переселенець; внутрішньо переміщена особа; дитина; заклад загальної середньої освіти; соціальна адаптація