Ґрунти Волинської області та їх особливості - Чижевська, Лариса Тарасівна; Тарасюк, Ніна Адамівна; Полянський, Сергій Володимирович; Білецький, Юрій Валентинович; Мельник, Олег Володимирович; Качаровський, Роман Євгенович (Видавнича група "Наукові перспективи", 2025)
У статті запропоновано напрями досліджень, які потрібно здійснити для повного комплексного географічного вивчення гідроморфних та автоморфних ґрунтів, зокрема їх вихідного та теперішнього стану, які утворилися впродовж тривалого використання у Волинської області. Після осушувальної меліорації значні площі торфових ґрунтів перетворилися в мінеральні, оторфовані, вигорілі та рекультивовані. Ми зібрали й систематизували матеріал, який засвідчує, що осушувальна меліорація і сільськогосподарське використання ґрунтів області супроводжується явними змінами морфологічних, воднофізичних, хімічних, агрохімічних властивостей. Класифікація антропогенно-трансформованих ґрунтів, які утворилися після спрацювання торфу, дала змогу нам обґрунтовано поділити їх на підтипи й виділити ґрунтові різновидності. У результаті проведеного аналізу ми уточнили ареали поширення гідроморфних та автоморфних ґрунтів та відтворили їх розміщення на картосхемі «Ґрунтовий покрив Волинської області», яка доповнена таблицею 1.
Keywords: ґрунт; класифікація ґрунтів; ґрунтовий покрив; гідроморфні ґрунти; автоморфні ґрунти; ареали поширення; геоекологічні проблеми; Волинська область; 911.3:330.15](477.82-72):379.8