Особливості прояву групової згуртованості у міжособистісній взаємодії старшокласників - Гембар, Уляна; Коць, Михайло Онисимович (My University, 2024)
У статті представлено теоретичний аналіз проблеми згуртованості старшокласників у процесі взаємодії. Уточнено, що ключовими факторами об'єднаності старшокласників є: спільні цінності основних орієнтацій учасників групи; чіткість та визначеність цілей групи; демократичний стиль управління; взаємозалежність учасників команди під час спільних дій; відносно невеликий розмір групи; відсутність конфліктних підгруп; престиж та традиції групи. Основними показниками ефективності процесу об'єднання групи старшокласників завжди є два явища: психологічна єдність учасників групи та соціально-психологічний клімат.
Keywords: старшокласники; групова згуртованість; міжособистісна взаємодія