Сільський зелений туризм в Україні: особливості та перспективи подальшого розвитку - Манзій, Софія Андріївна (Волинський національний університет іімені Лесі Українки, 2025)
У роботі розглянуто теоретичні та практичні аспекти становлення і функціонування сільського зеленого туризму як важливого напряму сталого розвитку сільських територій. У першому розділі проаналізовано сутність поняття сільського зеленого туризму, його ключові характеристики, роль сертифікації сільських садиб у підвищенні якості наданих послуг, а також вивчено зарубіжний досвід організації сільського зеленого туризму, який може бути адаптований в Україні. У другому розділі проведено аналіз сучасного стану функціонування сільських садиб в Україні, виявлено основні проблеми, що стримують розвиток цієї галузі, серед яких – відсутність ефективного державного регулювання, низький рівень інфраструктурного забезпечення та недостатня популяризація сільського зеленого туризму. У третьому розділі досліджено перспективи розвитку сільського зеленого туризму на прикладі Волинської області, яка має значний природний, культурний і туристичний потенціал. Запропоновано першочергові напрями удосконалення галузі на місцевому рівні, серед яких – створення єдиного реєстру садиб, запровадження спрощених механізмів реєстрації, розвиток туристичних кластерів та активізація співпраці з об’єднаними територіальними громадами.
Keywords: сільський зелений туризм; агросадиба; зелені готелі