Залучення осіб похилого віку до оздоровчої рухової активності - Андрєєва, Олена; Гакман, Анна; Andreeva, Elena; Hakman, Anna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Старіння населення стає державною проблемою практично у всіх країнах, у зв’язку з чим суспільство зацікавлене в подовженні періоду активності в похилому віці, аби залучати їх до оздоровчої рухової актив-ності. Мета дослідження – вивчити та систематизувати підходи до підвищення рівня залучення осіб похи-лого віку до оздоровчої рухової активності. Методи дослідження – теоретичний аналіз спеціальної науково-методичної літератури, документальних матеріалів, педагогічні, соціологічні методи дослідження, методи оцінки рухової активності, методи математичної статистики. У дослідженні брали участь 487 осіб похилого віку. Результати. На основі аналізу, узагальнення, порівняння науково-методичної літератури та отриманих емпіричних даних нами досліджено цільову аудиторію людей похилого віку із визначення проблем їх залучення до оздоровчої рухової активності. За демографічними даними Державної служби статистики України, із 2013 по 2019 р. кількість людей похилого віку збільшилася більш ніж на 129 тис. осіб. Однак тенденцію до зниження рівня здоров’я населення в Україні спостерігаємо і в цій віковій категорії. Серед досліджуваних осіб найчастіше траплялися захворювання системи кровообігу, хвороби кістково-м’язової системи та сполучної тканини. Із-поміж рівнів рухової активності, не враховуючи базового, переважали сидячий (37,5 % добового часу) і малий (16,6 %). У рамках ситуації, що склалася, нами виявлено основні мотиви, що спонукають цю ка-тегорію людей до оздоровчої рухової активності. Пріоритетними визначено покращення стану здоров’я й підвищення рухової активності. Виокремлено фактори, що спонукають до занять рекреаційно-оздоровчою ді-яльністю людей похилого віку. Основні причини, що стають на перешкоді заняттям руховою активністю є те, що вони не мають змоги оплачувати заняття, та відсутність спеціальних знань. Визначено структуру вільно-го часу респондентів. Люди похилого віку під час свого дозвілля найчастіше надають перевагу перегляду теле-передач чи відео й пасивному відпочинку. Перспективи подальших досліджень полягатимуть у розробці ре-комендацій щодо підвищення рівня залучення осіб похилого віку до оздоровчо-рекреаційної рухової активності.Population aging has become a national concern in almost all countries, and therefore society is interested in extending the active life of the elderly by engaging in health-promoting physical activity. The Objective of the Study was to examine and systematize approaches to increasing participation of the elderly in health-promoting exercise. Methods – theoretical analysis of special scientific and methodological literature and documentary materials, pedagogical and sociological methods of research, methods of measuring physical activity, methods of mathematical statistics. The study involved 487 elderly people. Results. On the basis of analysis, generalization, and comparison of scientific and methodological literature and obtained empirical data, we studied the target group of elderly people to identify the factors determining their participation in health-promoting physical activity. According to the demographic data of the State Statistics Service of Ukraine for the period from 2013 to 2019, the number of elderly people increased by more than 129 thousand people. However, there is a trend towards a decline in public health in Ukraine in this age category. Among the subjects studied, the most common were diseases of the circulatory system and diseases of the musculoskeletal system and connective tissue. Among the levels of physical activity, except for the basic level, sedentary (37,5 % of daytime) and small (16,6 %) were found to prevail in the studied group. In the context of the current situation, we identified the main motives of elderly people to participate in health-promoting physical activity. Improved health and increased physical activity were identified as the high priority motives. The factors promoting the elderly participation in recreational and health-enhancing physical activity were determined. The main barriers to physical activity include: lack of money to pay for classes and lack of special knowledge. The structure of respondents’ free time were determined. Elderly people most often prefer passive rest, such as watching TV or video. Prospects for further research will include the development of recommendations for increasing the level of engagement of the elderly in recreational and health-promoting physical activity.
Engagement of the Elderly in Health-Promoting Physical Activity
Keywords: оздоровчо-рекреаційна рухова активність; похилий вік; recreational and health-promoting physical activity; old age