Кристаломорфологія топазу з камерних (заноришових) пегматитів Волині - Вовк, Олександр Павлович; Vovk, Oleksandr P.; Наумко, Ігор Михайлович; Naumko, Ihor M. (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2005)
Наведено результати кристаломорфологічних досліджень топазу з камерних (заноришових) пегматитів Волині. Найбагатше огранування мають кристали із заноришових областей. У зоні [001] на них розвинені грані {110} і {120}, зрідка {230}, {130}, {100}, {470}, {010}. На головках індивідів виявлено грані {001}, {011}, {021}, {023}, {012}, {101}, {103}, {201}, {111}, {112}, {113}, {114}, {225}, {121}, {131}. За розвитком граней {001} виділено кристали адун-чилонського та ільменського типів, між якими є поступові переходи. Морфологія кристалів із зон вилуговування простіша: на них розвинені грані {110}, {120}, {011}, {111}, {112}, рідше {113}, {001}, {021}, {101}, {010}, {210}, {100}. На головках індивідів пізньої генерації з метасоматично змінених порід наявні лише грані {011}. Статистично визначений порядок важливості граней для волинського топазу {110}, {120}, {011}, {111}, {112}, {001}, {021}, {101}, {023}, {113} відхиляється від теоретичних послідовностей, що пов’язане з впливом умов кристалізації на форму кристалів.

The results of crystallomorphologycal investigations of topaz from the Volyn’ chamber (“zanorysh”) pegmatites are given. Crystals from chamber areas have the richest facing. In the [001] zone, faces {110} and {120} are developed on all the crystals; faces {230}, {130}, {100}, {470}, {010} are met more rarely. On the crystals heads, faces {001}, {011}, {021}, {023}, {012}, {101}, {103}, {201}, {111}, {112}, {113}, {114}, {225}, {121}, {131} are found. The ilmen’ and adun-chilon types of crystals are established according to the development of faces {001}. There are gradual transitions between those types. The morphology of crystals from the leaching zones is simpler. The faces of {110}, {120}, {011}, {111}, {112} are developed on them, faces {113}, {001}, {021}, {101}, {010}, {210}, {100} are met more rarely. We found only faces of {011} on the heads of crystals from the metasomatically changed rocks. The statistical order of importance of the faces for Volyn’ topaz – {110}, {120}, {011}, {111}, {112}, {001}, {021}, {101}, {023}, {113} – differs from the theoretical line up, according to the influence of mineral forming conditions on the crystal shape.
Crystallomorphology of topaz from the Volyn’ chamber (“zanorysh”) pegmatites
Keywords: кристаломорфологія; топаз; камерні (заноришові) пегматити; Волинь; Україна; crystallomorphology; topaz; chamber (“zanorysh”) pegmatites; Volyn’ region; Ukraine