Граматикалізація: комунікативні стратегії та мотивації - Булатецька, Л. І.; Bulatetska, L. I. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто явище граматикалізації на рівні: а) морфофонології, б) морфології, в) синтаксису. Обґрунтовано граматичні та прагматичні причини цього явища з позиції діахронії (морфофонологічні) та синхронії (морфологічні та синтаксичні). У результаті граматикалізації відбувається: стирання меж між граматично канонізованими та граматикалізованими значеннями; розрізняється позитивна та негативна (або нейтральна) епістемічна позиція; перехід одиниці із закритої системи у відкриту; ідентифікується однонаправленість граматикалізації на всіх рівнях аналізу мовних одиниць. The article is devoted to the phenomenon of grammaticalization at the: a) morphophonological, b) morphological, c) syntactical levels. The grammatical and pragmatic reasons of this phenomenon are grounded from the diachrony (morphophonology) and synchrony (morphology and syntax). The result of grammaticalization brings to: obliteration the boundary between grammatically canonical and grammaticalized meanings; differentiation of positive and negative (or neutral) epistemic stance; transition of the unit from the closed to the open system; the unidirectionality of grammaticalization is identified at all levels of the language units analysis.
Grammaticalization: Communicative Strategies and Motivation
Keywords: граматикалізація; grammaticalization; функціональна переорієнтація; functional re-orientation; спеціалізація; specialization