Фазові рівноваги в системі Ag8SіSе6–Ag7PSе6 - Піскач, Людмила Василівна; Стеца, Ірина; Гулай, Любомир Дмитрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Досліджено взаємодію в квазібінарній системі Ag8SіSе6–Ag7PSе6. Сплави системи отримували із простих речовин високого ступеня чистоти (не менше як 99,99 мол.% основної речовини) прямим однотемпературним методом в автоматичній муфельній печі МП-60 (максимальна температура синтезу складала 1220 К). Ідентифікацію вихідних сполук та досліження отриманих сплавів здійснювали методами РФА, РСА та ДТА. Система Ag8SіSе6–Ag7PSе6 є квазібінарним перерізом у квазіпотрійній системі Ag2Sе–SіSе2–P2Sе5 і характеризуються повною взаємною розчинністю компонентів як у рідкому стані так і в твердому між високотемпературними кристалічними модифікаціями цих сполук і відноситься до I типу за Розебомом. В підсолідусній області при 300 К між трьома однофазними областями знаходиться дві двофазні області: одна невелика в межах ~2-4 мол. % Ag7PS6 ((ПГ P213 + ПГ F-43m), а інша доволі значна від ~ 37 до 78 мол. % Ag7PS6 ((ПГ P213 + ПГ F-43m). Утворення твердих розчинів заміщення складів Ag8‑xSі1‑xPxSе6 (х=0-1) зі зростанням температури розширює область високотемпературної кубічної фази (ПГ F-43m). Утворення HTМ твердих розчинів значно знижує температуру поліморфного переходу обох вихідних селенідів. Методом порошку досліджено структуру двох окремих складів з твердих розчинів: Ag7,2P0,8Si0,2Se6 та Ag7,7Si0,7P0,3Se6. При переході від складу Ag7PSe6 до Ag7,2P0,8Si0,2Se6 має місце заміщення P(V)→ Si(IV) + Ag(I), тобто відбувається заміщення одного атома (P) двома атомами (Si і Ag). Атоми Si заміщують атоми P і утворюється статистична суміш М (P + Si). В той же час виникає додаткове положення атомів Ag (Ag4). При переході від складу Ag8SiSe6 до Ag7,7Si0,7P0,3Se6 має місце заміщення Si(IV) + Ag(I) → P(V), тобто відбувається заміщення двох атомів (Si і Ag) одним атомом (P). Атоми P заміщують атоми Si і утворюється статистична суміш М (Si + P). В той же час зростає дефектність положень атомів Ag.
Keywords: рентгенофазовий аналіз; диференційно-термічний аналіз; граничний твердий розчин; необмежена розчинність