Форми організації туризму в освітньому середовищі підлітків - Петришин, Віталій Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню форм організації туризму в освітньому середовищі підлітків та їхньому впливу на фізичний розвиток, виховний потенціал і зміст фізкультурно-оздоровчої діяльності в закладах загальної середньої освіти. Проаналізовано сучасні програми фізичного виховання учнів середніх і старших класів, визначено місце та роль туристсько-краєзнавчої діяльності у змісті навчальних програм, а також окреслено можливості інтеграції туризму в освітній простір підлітків. Представлено методику впровадження модуля «Туризм» у навчальну програму фізичної культури учнів середніх класів. Узагальнено практичний досвід роботи Волинського обласного центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства в роботі з підлітками, а також зосереджено увагу на умовах, організації та специфіці проведення туристських змагань, зокрема маркування трас. Результати дослідження підтверджують, що систематичне використання різних форм організації туризму в освітньому процесі сприяє підвищенню фізичної підготовленості підлітків, розвитку їхніх соціально-комунікативних навичок та формуванню мотивації до активного й здорового способу життя.
Keywords: туризм; освітнє середовище; форми організації туризму; туристсько-краєзнавча діяльність