Ландшафтно-екологічне планування і формування екологічної мережі - Боярин, Марія Володимирівна; Максименко, Надія Василівна; Карпюк, Зоя Костянтинівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Навчальний посібник «Ландшафтно-екологічне планування і формування екологічної мережі» є основним у навчально-методичному забезпеченні викладання кількох нормативних та вибіркових дисциплін екологічних та географічних спеціальностей вищих навчальних закладів, у т.ч. «Ландшафтно-екологічне планування», «Формування екологічної мережі», «Ландшафтно-екологічне планування у заповідній справі» тощо. Він знайомить студентів із важливими й гострими проблемами організації сучасного територіального планування в Україні та Світі, а також можливостями, що надає втілення концепції ландшафтно-екологічного планування в екологічному менеджменті територій. Посібник містить глибокий аналіз історичних аспектів формування підходів до організації території; порівняльну оцінку сучасного стану територіальної організації природокористування в різних країнах та його регіональне узагальнення; опис класичної німецької системи ландшафтного планування; аналіз переваг концепції ландшафтно-екологічного планування для українських реалій та повний алгоритм його реалізації для територій різного функціонального призначення й різної мети природокористування. Велику увагу в навчальному посібнику приділено особливостям формування екологічної мережі України, ролі природно-заповідного фонду у створенні екологічного каркасу території та можливостям, що надає ландшафтно-екологічне планування для забезпечення реалізації Національної програми формування екологічної мережі. Навчальне видання укладено відповідно до силабусів та в контексті вимог Болонського процесу. Лекційний текст супроводжується запитаннями для самоконтролю, Теми лабораторних робіт розроблено відповідно до основних розділів теоретичного курсу. Отже, навчальний посібник сприяє формуванню в студентів загальних і фахових компетентностей, що передбачені вивченням дисциплін, яким він відповідає, а також дасть змогу досягти запланованих програмних результатів навчання. У навчальному посібнику розглянуто теоретичні та методичні питання ландшафтно-екологічного планування: екологічний каркас територій, синтез природної та культурної спадщини, а також резервування територій для розитку ПЗФ, туризму, рекреації при плануванні ландшафту, еколого-рекреаційний каркас міста. Головну увагу приділено найновішим досягненням ландшафтно-екологічного планування та формування екологічної мережі. Навчальний посібник написано відповідно до програми курсу. Для студентів вищих навчальних закладів, викладачів.
Keywords: агроландшафт; екологічний каркас; ландшафтне планування; культурні ландшафти; екологічна мережа; формування екологічних мереж; ландшафт; ландшафтно-екологічне планування; туризм; рекреація; 574.58(075.8)+556.1(075.8)