Корупція в державному управлінні в Україні: стан та шляхи подолання - Левчук, Анастасія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Актуальність теми дослідження «Корупція в державному управлінні в Україні: стан та шляхи подолання» зумовлена масштабністю цього явища та його системною загрозою для демократичного розвитку, економічної стабільності й суспільної довіри до влади. Корупція в органах державного управління знижує ефективність роботи державних інституцій, підриває легітимність рішень, сприяє нерівному доступу громадян до публічних ресурсів і гальмує реформи. У роботі здійснено аналіз причин поширення корупційних практик, охарактеризовано сучасний стан антикорупційної політики та визначено основні проблеми її впровадження. Особливу увагу приділено дослідженню діяльності спеціалізованих антикорупційних органів (НАЗК, НАБУ, ВАКС), правового регулювання, громадського контролю та цифровізації управлінських процесів. Також розглянуто світовий досвід боротьби з корупцією та можливості його адаптації до українського контексту. В бакалаврському дослідженні обґрунтовано необхідність системного підходу до протидії корупції, що охоплює не лише правові та інституційні реформи, а й формування нової етичної культури державної служби. Запропоновано конкретні рекомендації щодо вдосконалення антикорупційної політики, враховуючи як внутрішні чинники, так і міжнародні зобов’язання України
Keywords: корупція; державне управління; антикорупційна політика; прозорість; цифровізація; громадський контроль