Вікова динаміка розвитку силових здібностей у школярів 6–11 років. - Чижик, В. В.; Чайковський, Д. Й.; Chigic, V. V.; Tchaikovskii, D.Y. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
Вивчали розвиток силових здібностей за допомогою кистьової та станової динамометрії в 912 школярів 6−11 років. Абсолютні показники сили м’язів згиначів кисті й розгиначів тулуба у віці 6−11 років зростають як у хлопчиків, так і в дівчаток. У розвитку сили розгиначів спини хлопчики в усіх групах достовірно випереджають дівчаток. У 6−11 років для дітей характерні більш високі прирости сили кисті порівняно з приростами сили м’язів-розгиначів тулуба. Studied development of power capabilities by spray and class of dynamometry at 912 schoolboys 6−11 years. The absolute indexes of myodynamic of hand musculus flexors and body musculus extensors grow in age 6−11 years, both at boys and at girls. In development of force of extensors of the back in boys in all age-dependent groups highly forestall to girls for certain. In 6-11 years for children characteristic higher increases of force of hund in comparison with the increases of force of body musculus extensors.
The Аge Dynamics of Development of Power Capabilities for Schoolboys 6−11 Years.
Keywords: рухові здібності; молодші школярі; сила; календарний вік; біологічний вік; dexterity; younger schoolchild; force; chronological age; physiological age