Удосконалення системи мотивації персоналу на прикладі АТ «УКРПОШТА» - Павлов, Костянтин Володимирович; Павлова, Олена Миколаївна; Федашко, Тарас Петрович; Шмаровоз, Олена Василівна; Коритко, Михайло Васильович (Державний біотехнологічний університет ХНТУСХ ім. Петра Василенко, 2024)
У сучасних умовах конкуренції компанії повинні неустанно шукати нові способи підвищення ефективності роботи та вдосконалення систем управління. Чим більше інвестицій і уваги приділяється талантам, тим краща буде загальна ефективність і прибутковість підприємства. Мотивація – це одна з головних складових управління людьми. Досліджуючи природу мотивації, важливо врахувати, що це процес, який відбувається всередині людини, який спрямовує її поведінку, змушуючи поводитися певним чином у конкретній ситуації. Розуміючи мотиваційні процеси, які були недостатньо вивчені, можна краще пояснити поведінку людей на роботі чи в інших ситуаціях. На сучасному етапі розвитку бізнесу і логістичної галузі України АТ «Укрпошта» стикається з викликами та завданнями, пов’язаними з підвищенням конкурентоспроможності та покращенням рівня обслуговування клієнтів. Одним з вирішальних чинників, що впливають на успішне виконання цих завдань, є ефективна мотивація та управління персоналом. Проблема полягає в тому, що наявна система мотивації на АТ «Укрпошта» може бути недостатньою або неадекватною для забезпечення високої продуктивності та задоволеності працівників. Процеси мотивації можуть бути недостатньо прозорими, неіндивідуалізованими та неспроможними врахувати потреби різних груп працівників, таких як кур’єри, сортувальники, менеджери тощо. Така ситуація може призводити до низької продуктивності, зменшення мотивації, плинності персоналу та погіршення якості обслуговування клієнтів. Метою статті є дослідження особливостей і важливості формування ефективної системи мотивації праці на підприємстві, а також аналіз сучасного стану мотиваційної системи на підприємстві АТ «Укрпошта» та пошук шляхів щодо її вдосконалення. За допомогою належно побудованої та виконаної системи мотивації, компанії можуть досягти багатьох переваг. Мотивований персонал працює більш ефективно та досягає високих результатів, що сприяє зростанню продуктивності компанії. Якщо працівники відчувають власну важливість і можливості для розвитку, це знижує ризик втрати цінних кадрів і зменшує необхідність у пошуку нових співробітників. Задоволені працівники більше зосереджені на якості своєї роботи та обслуговуванні клієнтів, що сприяє залученню та утриманню клієнтів. Ефективна система мотивації може сприяти розвитку творчих та інноваційних рішень серед працівників. Добре спроєктована система мотивації може покращити робочий клімат, зробити робоче середовище більш доброзичливим і сприяти командній співпраці. Сильна система мотивації може бути інструментом для залучення та утримання талановитих працівників. Отже, в АТ «Укрпошта» оплата праці є головним економічним стимулом. На підприємстві використовують різні форми і системи праці. Керівництво звертає увагу на матеріальне заохочування, але ігнорує стимулювання моральних потреб підлеглих, наприклад покращення трудової діяльності, умови, підтримання командного духу тощо.
Keywords: мотивація; система мотивації; мотивація персоналу; удосконалення мотивації; шляхи мотивації; 637:614.31