СУД ТА СУДОЧИНСТВО В ЗАХІДНІЙ ВОЛИНІ ЗА «ДРУГОЇ» УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ - Гуцалюк, Інна Олександрівна (Гілея, 2012)
Автором розкрито заходи Директорії Української Народної Республіки (УНР) щодо розбудови національної судової системи в Західній Волині; проаналізовано формування судового законодавства загалом, організаційна структура, компетенція судових установ як загальної, так і місцевої юрисдикції означеного регіону. Визначено, що функціонуванню судів заважали неспокійна суспільно-політична ситуація у краї й недовіра до них волинян. Автором раскрыты действия Директории Украинской Народной Республіки (УНР) относительно развития национальной судебной системы в Западной Волыни; проанализировано формирование судебного законодательства в целом, организационная структура, компетенция судебных учреждений как общей, так и местной юрисдикции отмеченного региона. Определенно, что функционированию судов мешали беспокойная общественно-политическая ситуация в крае и недоверие к ним волынян. An author is expose the measures of Directory Ukrainian’s People's Republic(UPR) in relation to development of the national judicial system in Western Volyn’; forming of judicial legislation is analysed on the whole, organizational structure, competense of judicial establishments of both general and local jurisdiction of the marked region. Certainly, that functioning of courts an uneasy social and political situation in an edge and mistrust to them of Volyn’ interfered with.
Keywords: Директорія; Луцький окружний суд; Мировий суд; З’їзд мирових суддів; Військово-польові суди; Надзвичайні військові суди; Західна Волинь; Directory; Lutsk district court; JP Court; Congress magistrates; Military courts-martial; Emergency military courts; Western Volyn