Психолого-педагогічні засади корекції порушень особистісної сфери в підлітків з особливими освітніми потребами - Коць, Михайло Онисимович; Ятчук, Тетяна Миколаївна (Національний університет "Острозька академія", 2019)
У статті проаналізовані психолого-педагогічні засади корекції порушень особистісної сфери у підлітків з особливими освітніми потребами. Сформовано комплексну програму для роботи з такою особливою категорією дітей. Висвітлено специфіку основних напрямків роботи з такими дітьми, що ґрунтуються на попередніх діагностичних дослідженнях. Обґрунтовано необхідність базування корекційних програм не на специфіку освітніх закладів, а на можливості учнів та їх характерологічні та особистісні особливості. Узагальнено основні форми роботи з дітьми, що мають особливі освітні потреби: загальноосвітня підготовка, корекційно-розвивальне навчання, компенсаторно-адаптаційне навчання та абілітаційне навчання. Подано орієнтовну корекційну програму, що складається з дванадцяти занять.
Keywords: корекційна робота; діти з особливими освітніми потребами; особистісна сфера; 159.922.6:376.015.3-053.2/.6