Гніздова орнітофауна промислових водойм м. Чернігова - Федун, О. М.; Давиденко, І. В. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2012)
Облік орнітофауни промислових водойм м. Чернігова було проведено протягом 2003–2012 рр. Враховуючи особливості технологічних процесів на промислових водоймах очисних споруд м. Чернігова та характер розподілу птахів, виділено найбільш характерні біотопи, придатні для заселення птахами. За час досліджень на гніздуванні відзначено 72 види птахів, що належать до 13 рядів. Найбільше видове багатство відмічено в зоні біоставків і мулонакопичувачів. Домінують представники родин: Muscicapidae – 10, Sylviidae – 10, Anatidae – 5, Fringillidae – 5, Laridae – 3, Scolopacidae – 3, Corvidae – 3. Основу орнітонаселення становлять птахи гідрофільного комплексу – 39 %. Найбільш високий рівень видового багатства відмічений на полях фільтрації – 46 видів та біоставків – 40 видів. Avifauna of industrial reservoirs of the Chernigiv was studied during 2003−2012 years. Taking into account the peculiarities of technological processes on territories of industrial reservoirs of purificatory constructions of Chernigiv and character of distribution of birds, the most characteristic biotopes were selected, which are suitable for settling birds. It was marked 72 species of birds, which belong to 13 orders during our investigation on nesting. The most specific variety was marked in the area of bioponds and silt-storage devices. The representatives of families: Muscicapidae – 10, Sylviidae – 10, Anatidae – 5,Fringillidae – 5, Laridae – 3, Scolopacidae – 3, Corvidae – 3 prevail. The basis of ornithological population is made by the birds of hydrophilic complex – 39 %. The highest level species of diversity was marked in the fields with filtration – 46 species and bioponds – 40 species.
Avifauna of Industrial Reservoirs of Chernigiv
Роботу виконано на кафедры екології та охорони природи ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка та в ННЦ «Інститут біології» КНУ ім. Тараса Шевченка
Keywords: орнітофауна; промислові водойми; м. Чернігів; avifauna; industrial reservoirs; Chernigiv