Туристично-рекреаційний потенціал Волинської області: структура та використання - Ткачук, Ангеліна Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано туристично-рекреаційний потенціал Волинської області як багатокомпонентну систему, що охоплює історико-культурні, природні, та соціально-економічні ресурси. Розглянуто специфіку їхньої просторової організації, рівень освоєння та перспективи подальшого використання в контексті розвитку регіонального туризму. Охарактеризовано природні туристичні ресурси області (озера Шацького поозер’я, річки, заповідні об’єкти, запаси бальнеологічних, флористичних та фауністичних ресурсів), а також нерухомі об’єкти історико-культурної спадщини регіону (архітектурні пам’ятки, сакральні споруди Луцька, Володимира, Ковеля, Любомля та ін.), музеї, як установи збереження і популяризації комплексу рухомих пам’яток. Проведено оцінку сучасного стану туристичної інфраструктури, виявлено основні проблеми її розвитку, зокрема нерівномірність розподілу, недостатнє інвестування та слабку промоційну діяльність. Висвітлено напрями і форми використання туристично-рекреаційного потенціалу Волині, які сприяють більш активному розвитку різних видів туризму (екологічного, пізнавального, подієвого, релігійного, гастрономічного та ін.) у регіоні. На основі здійсненого аналізу сформульовано рекомендації щодо більш ефективного використання туристично-рекреаційного потенціалу області з урахуванням принципів сталого розвитку, потреб внутрішнього та міжнародного туризму, а також актуальних тенденцій у сфері надання туристичних послуг.
Keywords: туристично-рекреаційний потенціал; Волинська область; природні ресурси; культурна спадщина; інфраструктура; туризм; сталий розвиток