Нейтралізація фітотоксичності перегорілої породи відвалів кам’яновугільних шахт попелом ТЕС і гуматом калію - Шпак, Ярослав; Запісоцька, Ірина; Баранов, Володимир; Терек, Ольга; Shpak, Yaroslav; Zapisotska, Iryna; Baranov, Volodymyr; Terek, Olha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Досліджено вплив кам’яновугільного попелу з Добротвірської теплоелектростанції та гумату калію «ГКВ-45» на фітотоксичність субстрату перегорілої породи з відвалів кам’яновугільних шахт Червоноградського гірни- чопромислового району. Для біотестування використали суданську траву Sorghum bicolor subsp. drummondii (Nees ex Steud.). Виявлено збільшення площі листкової поверхні, довжини й маси коренів зі зменшенням висоти стебла за додавання гумату до субстрату перегорілої породи. Застосування лише попелу не спричинило достовірного впливу на досліджені морфометричні параметри, але у варіанті з його внесенням разом із гуматом простежено підсилення стимуляційного впливу останнього на масу коренів і площу листкової поверхні. Установлено, що внесення попелу призводить до підвищення вмісту хлорофілу a з одночасним знижен- ням умісту феофітину a у листках суданської трави. Додавання гумату призвело до підвищення вмісту хлорофілу a і зниження феофітину a. Застосування попелу разом із гуматом підвищило вміст хлорофілу a та знизило вміст феофітину a більшою мірою, ніж унесення лише попелу. Збільшення розмірів листків і коренів Sorghum bicolor subsp. drummondii, підвищення вмісту хлорофілу a у поєднанні зі зменшенням висоти стебла, зниженням умісту феофітину a свідчить про зменшення стресового впливу на рослини. Показано, що внесення кам’яновугільного попелу разом із гуматом калію нейтралізовує фітотоксичність породних відвалів ефективніше, ніж застосування лише попелу. Studied effect of coal fly ash from Dobrotvir TPP and potassium humate «ГКВ-45» on phytotoxicity of burned rock from coal mines dumps of Chervonograd mining region. For biotesting used Sudan grass Sorghum bicolor subsp. drummondii (Nees ex Steud.). Observed magnification of leaves area, length and mass of roots with reduction of stem height by addition of humate to the substrate of burned rock. Application only of the fly ash did not cause significant effect on studied morphometric parameters. But in option with presence of fly ash in substrate observed strengthening of stimulation effect of humate on the mass of roots and leaves area. Found that application of fly ash increase content of chlorophyll a and simultaneously decrease content of pheophytin a in the leaves of Sudan grass. Addition of humate caused increasing content of chlorophyll a and reducing content of pheophytin a. Application of fly ash with humate increased content of chlorophyll a and reduced content of pheophytin a more effective than addition only fly ash. Increasing of leaves and roots sizes, increasing content of chlorophyll a coupled with decreasing of stem height, content of pheophytin a indicates reducing of stress effect on plants. Noticed that application of coal fly ash with potassium humate neutralize phytotoxicity of rock from coal mines' dumps more effective than application only fly ash.
Neutralization of Phytotoxicity of Burned Rock of Coal Mines’ Dumps by Fly Ash From TPP and Potassium Humate.
Keywords: фітотоксичність; гумат калію; кам’яновугільний попіл; перегоріла порода відвалів кам’яновугільних шахт; суданська трава; phytotoxicity; potassium humate; coal fly ash; burned rock of coal mines dumps; Sudan grass