Вербалізація концепту MIGRATION у сучасному німецькому медіадискурсі - Травіна, Анастасія Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена дослідженню концепту MIGRATION у німецькому медіадискурсі з метою вивчення його мовно-когнітивної репрезентації, визначення структури концепту та аналізу тенденцій у вербалізації явища міграції в умовах політичних та соціальних подій сьогодення. У першому розділі «Теоретичні основи дослідження концепту MIGRATION у німецькому медіадискурсі» проаналізовано сутність поняття «концепт» у сучасній лінгвістиці та розглянуто його структуру. Досліджено специфіку німецького газетного дискурсу, його вплив на формування суспільної думки, а також характерні мовні особливості. Обґрунтовано методологію дослідження, що базується на соціально-когнітивному дискурс-аналізі Теуна А. ван Дейка й дискурсивно-історичному підході Рут Водак та визначено доцільність використання комплексу методів. Другий розділ «Структура концепту MIGRATION у німецьких газетних текстах: ядро та периферія» присвячено аналізу внутрішньої будови концепту. У ньому розглянуто ядро концепту MIGRATION, яке охоплює базові та незмінні смисли, що були виявлені шляхом етимологічного та лексикографічного аналізу. У результаті цього було виділено п’ять домінантних смислових вузлів ядра концепту MIGRATION. Окремо проаналізовано периферію концепту, яку наповнюють асоціації, конотації та стилістичні засоби. Розглянуто взаємодію досліджуваного концепту з іншими ключовими концептами сучасного медіадискурсу, яка демонструє, що міграція є каталізатором суспільних тривог та політичних дискусій. Третій розділ «Аналіз вербалізації концепту MIGRATION на основі цитатного матеріалу» зосереджено на вивченні мовних механізмів, які є інструментами репрезентації міграційного процесу у німецькому медіадискурсі. Проаналізовано загальні тенденції у висвітленні міграції, які ґрунтуються на взаємодії двох шарів: статистичного та емоційного. У розділі розглянуто дискурсивні стратегії представлення міграції, що були класифіковані за оцінним забарвленням: негативна, нейтральна та позитивна. Приділено увагу ставленню політичних партій Німеччини до міграційного процесу через призму медіадискурсу. Окрім цього було проведено топос-аналіз на матеріалі проаналізованого цитатного матеріалу.
Keywords: концепт; біженці; міграція; медіадискурс; ядро; периферія; інтеграція; партії Бундестагу; топос-аналіз