Геоморфологія - Павловська, Тетяна Сергіївна; Ковальчук, Іван Платонович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Висвітлено загальні питання геоморфології, її структуру, схарактеризовано методи геоморфологічних досліджень, базові наукові концепції, відображено основні чинники формування рельєфу, ендо- й екзогенні геоморфологічні процеси та їхній вплив на утворення нерівностей земної поверхні. До кожної з тем посібника подано визначення відповідних геоморфологічних термінів (загалом понад 1070 одиниць). Запропоновано завдання для вивчення основних морфоструктур суходолу, дна морів та океанів, а також кросворди на геоморфологічну тематику. У кінці посібника вміщено 300 тестових завдань, які спрямовані на перевірку здобутих знань у процесі вивчення дисципліни. Навчальний посібник підготовлено для студентів ЗВО України, які навчаються за спеціальностями 106 „Географія”, 103 „Науки про Землю”, 014.07 „Середня освіта. Географія”, 193 „Геодезія та землеустрій”. При розробці структури та змісту посібника автори керувалася чинними вимогами державних стандартів вищої освіти за вказаними спеціальностями й сучасними вимогами кредитно-модульної системи організації освітнього процесу. Може бути корисним усім, хто цікавиться рельєфом земної поверхні.
Keywords: геоморфологія; форма рельєфу; морфоструктури суходолу; морфоструктури дна морів та океанів; чинники рельєфоутворення; процеси рельєфоутворення; структура геоморфології; тектонічні рухи і рельєф; магматизм; рельєф материкових платформ; рельєф рухомих поясів материкових виступів; рельєф підводних окраїн материків; рельєф перехідних зон; рельєф ложа океанів і серединно-океанічних хребтів; вивітрювання; флювіальні процеси; гляціальні та перигляціальні процеси; кріогенні процеси; аридні процеси; еолова морфоскульптура; карстова морфоскульптура; карст; схилові процеси; рельєф схилів; берегові процеси; екзогенні процеси на дні морів та океанів; зональність морфоскульптури Землі; гірський рельєф суходолу; рівнинний рельєф суходолу; кросворди геоморфологічного змісту; 551.4 (07)