Польська банківська система після Другої світової війни (частина 1). - Сура, Р.; Sura, R. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Банківська модель і банківське право Польщі були предметом глибоких змін після Другої світової війни і спрямовані на «ідеологізацію» у цих областях. За спостереженням автора усі позитивні тенденції, започатковані до 1939 р., були скасовані і процес пішов у негативний бік. Розпочався процес перейменування і націоналізації банків, передбачалась повна підпорядкованість державі і партійному апарату. Було створено нові банківські установи, наприклад, Національний банк Польщі, діяли і довоєні установи, зокрема, Банк господарства крайового. Принципове значення відігравало правове регулювання Розділу Сьомого «Особливі права банків» Указу Національного банку Польщі від 15 січня 1945 р., що створювало цілком нові умови функціонування банківської системи у Польщі. З тієї пори Національний банк Польщі був звільнений від усіх державних і місцевих податків, а також від усіх державних мит. Усі банківські правочини був звільнені від гербових зборів, банківські документи та витяги із них, завірені банком, мали доказове значення як офіційні документи. З іншого боку, що особливо важливо, банківські документи, що підтверджували зобов'язання, були достатньою підставою для їх примусового виконання, оскільки мали таке ж значення і юридичну силу, як виконавчі листи. Місцеві суди визнавали і застосовували у своїй практиці банківські документи, що підтверджували зобов'язання, відповідно до положень Цивільного процесуального кодексу. The banking model in Poland and regulations on this matter have been subject to profound changes after World War II and aimed at «ideologisation» of these areas. In fact, all the positive trends initiated before 1939 have been reversed to the negative side. Process of renaming and nationalizing of banks started, while keeping their total subordination to the state and party apparatus. Partly new institutions such as the Narodowy Bank Polski were created or pre-war institution as the Bank Gospodarstwa Krajowego was reactivated. Of fundamental importance is the regulation contained in Chapter 7th «Special rights of banks» of Decree of 15 January 1945 on the Narodowy Bank Polski. Еhe Narodowy Bank Polski was exempt from all state and local taxes. All the evidence issued by the bank was free from stamp duties, banking books and other writings, included in the accounting and extracts thereof certified by the bank, had probative value of public documents. On the other hand, what is especially important documents stating the obligations of the bank statement, that based on this claim is enforceable and legally mature for execution, had the power to writs of execution. Executors’ clause to these titles was given by the appropriate town court according to the provisions of the Code of Civil Procedure.
Polish Banking System after the World War II (Part I)
Keywords: банківська система; банки; банківське право; Polish banking system; Polish banks; banking law