Фонетична основа мовного матеріалу в початкових класах - Лук'яник, Людмила; Lukianyk, L.V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто актуальні проблеми формування фонетико-орфоепічної компетенції учнів. Розкрито питання вивчення мовного матеріалу в початкових класах на фонетичній основі. З’ясовано лінгвістичні основи та лінгвістично-дидактичні принципи вивчення фонетичного матеріалу в початковій школі. Окреслено реалізацію системи роботи під час опрацювання фонетичного матеріалу в початковій школі; презентовано тренувальні вправи: фонетичний розбір, робота з орфоепічним словником, навчальне списування, диктанти різного виду (творчий диктант-переклад, вибірковий, словниковий), заучування напам’ять добірок слів на певні орфограми; прийоми: свідоме артикулювання, наслідування, усвідомлюване творення засвоюваного звука, мовний самоконтроль, порівняння, протиставлення, усвідомлення школярами звукових закономірностей мови, розвитку навичок мовлення.The article deals with current problems of the formation of the pupils’ phonetic and orthoepic competence. The issue of learning linguistic material in primary school on phonetic basis is revealed. Linguistic foundations and linguistic and didactic principles of learning phonetic material in primary school are defined. The article focuses on realization of the teaching system in the process of learning phonetic material in primary school; the training exercises are represented: a phonetic analysis, work on an orthoepic dictionary, learning copying, various types of dictations, (a creative dictation-translation, selective, lexical), learning collections of words by heart; techniques: the conscious articulation, imitation, conscious production of the sound which is to be learnt, language self-control, comparison, opposing, pupils' perception of language sound patterns, development of speech skills.
Phonetic basis of linguistic material in primary school
Keywords: фонетико-орфоепічна компетенція; phonetic and orthoepic competence; учні початкових класів; фонетична основа мовного матеріалу; pupils of the primary school; phonetic basis of linguistic material