Вплив стереотипів на типові моделі послідовності комунікативних ходів у німецькому побутовому дискурсі - Грибок, Олена Миколаївна; Hrybok, O. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті досліджено секвенційну організацію німецького побутового дискурсу, подано визначення термінів «типова модель», «комунікативний хід», «мовленнєвий акт», наведено характеристику основних сфер мовлен¬нєвої діяльності комунікантів, виявлено релевантні чинники впливу стереотипів на типові моделі послідов¬ності комунікативних ходів співрозмовників у німецькому побутовому дискурсі, наведено основні види ініцію¬ючих та реактивних ходів співрозмовників, з’ясовано причини виникнення відмінних стереотипів німецької лінгвоспільноти та продемонстровано потенційні наслідки ігнорування або недотримання базових стереотип¬них уявлень у комунікативному процесі. The article deals with the sequence organization of German everyday discourse. The author gives the definitions of terms «typical model», «communicative move», «speech act». The main spheres of the speech activities of the speakers are characterized. The relevant factors of influencing German stereotypes on the typical models of communicative moves’ sequence in the German everyday discourse are identified. The main types of initiating and reactive moves are demonstrated. The main reasons of the appearing of the different stereotypes of the German people are identified. The author identifies the potential results of ignoring the stereotypes and not following the basic stereotypes in communicative process.
Influence of Stereotypes on the Typical Models of Communicative Moves’ Sequence in the German Everyday Discourse
Keywords: секвенційна організація дискурсу; sequential organization of discourse; стереотип; stereotype; ідіолектальний стереотип; idiolectic stereotype