Юридичний склад як наукова конструкція та її гносеологічне значення - Спєсівцев, Денис Сергійович (Сумський національний аграрний університет, 2019)
Стаття присвячена розгляду юридичного складу як наукової конструкції, а також її гносеологічних особливостей. Автор встановлює, що за своєю сутністю юридичний склад являє собою конструкцію, в силу специфіки побудови в межах якої поєднується певна кількість елементів. При комплексному підході, який застосований, зокрема М. В. Яроцькою, можна побачити, що юридичний склад являє собою систему юридично важливих обставин правової реальності (юридичного факту та умов його настання, в тому числі юридичних станів), що знаходять відображення в правовій моделі, закріпленій в нормі права або цивільно-правовому договорі, і телеологічно пов’язані спрямованістю на спричинення визначеного такою моделлю наслідку, а не юридичних фактів, як про це часто зазначається в юридичній літературі. Юридичний склад являє собою юридико-фактичну конструкцію. Поряд із цим його юридична складова з урахуванням окремих дискусійних аспектів концепції наукової (теоретичної) юридичної конструкції наділена всіма ознаками останньої. Особливістю юридичного складу як наукової конструкції є те, що вона дозволяє визначати коло обставин, які слугують підставою спричинення визначеного юридичного наслідку (статичний аспект), а також функціональні взаємозв’язки між ними (динамічний аспект). У статичному сенсі юридичний склад: 1) чітко демонструє якісний характер елементів, які складають підставу спричинення визначеного юридичного наслідку; 2) будучи побудованим за правилами системності, дозволяє визначати ті елементи, які є необхідними для спричинення такого наслідку. У динамічному аспекті юридичний склад дозволяє визначати детермінативний, а також темпоральний взаємозв’язки між елементами його структури, у зв’язку з чим уникати в практиці правореалізації і правозастосування їх неправильного накопичення або ефективно оцінювати відповідні сукупності обставин з позицій трансформаційних властивостей відносно правової реальності.
Keywords: цивільне право; юридичний склад; фактичний склад; наукова конструкція; юридична конструкція; 347.13