Аналіз ризиків інноваційних проектів в українському менеджменті та маркетингу: стратегічні аспекти - Лобунець, Тетяна Валеріївна; Мединська, Тетяна Ігорівна; Рейкін, Віталій Самсонович (Львівський університет бізнесу та права, 2024)
Авторами поставлена мета аналізу ризиків інноваційних проєктів в українському менеджменті та маркетингу в стратегічному аспекті. Здійснено дослідження категорій «ризик» та «інновації», визначено їхню взаємодію та вплив на менеджмент і маркетинг. Детально розглянуто класифікацію ризиків і розроблено систему управління ризиками в інноваційних проєктах. Вивчаючи виникнення ризиків у контексті інноваційного проєкту, встановлено, що вони можуть бути ідентифіковані на будь‐якому етапі життєвого циклу проєкту. Починаючи з етапу дослідження та розробки, де технічні й наукові аспекти можуть визначити ризики, і завершуючи етапом впровадження продукту на ринок, де виникають ризики конкурентного середовища та змін у попиті споживачів.

The authors analyzed the risks of innovative projects in Ukrainian management and marketing in a strategic aspect. A study of the categories «risk» and «innovation» was carried out, their interaction and influence on management and marketing was determined. The classification of risks was considered in detail and a system of risk management in innovative projects was developed. Studying the emergence of risks in the context of an innovative project, it was established that they can be identified at any stage of the project’s life cycle. Starting with the stage of research and development, where technical and scientific aspects can determine the risks, and ending with the stage of introducing the product to the market, where the risks of the competitive environment and changes in consumer demand arise.
Keywords: Інновації; ризик‐менеджмент; система управління ризиками; інноваційні проєкти; методологія ризик‐аналізу; 658.155:658.8