Психологічні особливості професійного вигорання соціальних працівників в умовах невизначеності - Овчаренко, Віталій Іванович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена теоретико-методологічному та емпіричному дослідженню психологічних особливостей професійного вигорання соціальних працівників в умовах невизначеності. Метою дослідження було виявлення залежності стану емоційного вигорання соціальних працівників від психологічного клімату в колективі й професійної діяльності в умовах невизначеності та розробка програми профілактики і подолання професійного вигорання. Методи дослідження: систематизація науково-теоретичних джерел та їх аналіз, організаційні методи для порівняння отриманих результатів до та після впровадження тренінгової програми, емпіричні методи у вигляді тестування респондентів, методи обробки та інтерпретації даних. У першому розділі здійснено аналіз теоретико-методологічних підходів до визначення та дослідження професійного вигорання соціальних працівників та проаналізовано психологічні особливості професійного вигорання в умовах невизначеності. У другому розділі представлені методи дослідження особливостей професійного вигорання в умовах невизначеності, здійснено аналіз результатів дослідження чинників професійного вигорання соціальних працівників в умовах невизначеності та аналіз загальних положень тренінгової програми щодо профілактики професійного вигорання, визначено її ефективність. Практична значимість дослідження полягає в тому, що його результати можуть використовуватися у змістовому наповненні освітніх компонентів, що забезпечують опанування освітньою програмою Психологія та у практичній роботі психологічної служби з метою попередження і корекції емоційних станів соціальних працівників в умовах невизначеності.
Keywords: психологічні особливості; професійне вигорання; соціальні працівники; умови невизначеності