Державна кадрова політика у сфері державної служби - Кушнірук, Аліна Степанівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета магістерської роботи – комплексний аналіз теоретичних засад, нормативно-правового регулювання та практики реалізації кадрової політики у сфері державної служби в Україні, а також визначення напрямів її вдосконалення з урахуванням міжнародного досвіду та сучасних викликів. Об’єкт дослідження – державна кадрова політика в системі державної служби в Україні. Предмет дослідження – механізми формування, реалізації та вдосконалення державної кадрової політики у сфері державної служби. Зміст роботи. Теоретико-методологічні засади державної кадрової політики у сфері державної служби. Поняття, сутність та принципи кадрової політики держави. Нормативно-правове забезпечення кадрової політики у державній службі. Міжнародний досвід формування та реалізації кадрової політики в органах державної влади. Сучасний стан реалізації державної кадрової політики у сфері державної служби в Україні. Аналіз основних напрямів реалізації кадрової політики в системі державної служби. Інституційне забезпечення кадрової політики (роль НАДС, органів влади, конкурсних комісій). Проблеми добору, підготовки, професійного розвитку та оцінювання державних службовців. Напрями удосконалення державної кадрової політики у сфері державної служби. Пропозиції щодо вдосконалення системи добору та просування державних службовців. Інноваційні підходи до мотивації, професійного розвитку та оцінювання кадрів. Використання цифрових технологій у реалізації кадрової політики. Наукова новизна роботи полягає в уточненні змісту поняття «державна кадрова політика», ідентифікації сучасних проблем її реалізації у сфері державної служби, у формулюванні авторських пропозицій щодо її вдосконалення в умовах цифрової трансформації державного управління.
Keywords: державне управління; державна служба; державна кадрова політика; державний службовець; органи державної влади; кадрова політика в органах державної влади